Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

Skorzystaj z wyszukiwarki-wpisz interesujace słowo/słowa
Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopi z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Przepis na domowe parówki

Przepis na domowe parówki

 

 

 

 


Składniki:




Wieprzowina tłusta 5 kg (łub średnio
tłusta 4 kg i słonina 1 kg)
sól 7 łyżek
saletra 2 łyżeczki
pieprz mielony 1 łyżeczka
woda przegotowana ostudzona
2 szklanki
osłonki z jelit cienkich baranich lub
cielęcych (ze starszych cieląt, o średnicy ok. 22 mm) ok. 30 m.







Bardzo dokładnie wyżyłować mięso oraz słoninę, pokrajać w kawałki o boku ok 2 cm; sól dokładnie wymieszać z saletrą, a następnie dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Mięso i słoninę wymieszane z mieszanką peklującą ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Po tym czasie zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o bardzo gęstych oczkach, dodać pieprz i wyrabiać jak ciasto, dodając stopniowo wodę w ilości, jaki zostanie wchłonięta przez masę. Wyrabianie zakończyć z chwilą uzyskania jednolitej kleistej masy. Napełniać ściśle osłonki, przewiązując szpagatem (lub odkręcając) co 1( cm. Obsuszyć przez 15-25 minut i wędzić dymem gorącym ok. 1 godziny aż dc uzyskania jasnobrązowej barwy. Uwędzone parówki zanurzyć we wrzątku na 10-1! minut, wyjąć, oblać gorącą i zimną wodą i ostudzić. Parówki są wędliną nietrwałą.



Dodano: 22-01-2011
Odsłon: 3517
Obecna ocena: 1.66, głosów: 12
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi

.