. .
Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog  Informacje 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 29 635 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Marynowanie mięsa

 

 


Marynowanie mięsa



Marynowanie mięsa nazywa się inaczej bejcowaniem mięsa. Marynuje się mięso z natury twarde takie jak dziczyzna, wołowina, albo o smaku nie zbyt dobrym np. baranina. Za pomocą marynaty można przyrządzić mięso na dziko nie zawsze z dziczyzny.

Marynowanie mięsa to tak naprawdę sposób aromatyzowania mięsa poprzez nacieranie lub przetrzymywanie w odpowiednio zrobionej marynacie. Marynowanie mięsa przedłuża jego trwałość, powoduje aromatyczny smak.

W zasadzie sposobów marynowania mięsa jest tyle ile gustów smakowych.

 


Zobacz inne przepisy na marynowanie mięsa  >>>


Czym jest marynata do mięsa?


Kwaśną zalewą przygotowaną z rozcieńczonego octu spirytusowego lub winnego, serwatki, mleka kwaśnego, słodkiego, jogurtu, wytrawnego wina, a nawet wódki czy spirytusu.
Przed przygotowaniem potrawy z mięsa ze starego zwierzęcia (np.wołowina, baranina) należy je przez kilka dni potrzymać w takiej marynacie.
Wieprzowina i drób nie są, aż tak wymagające i można je tylko na kilka godzin wcześniej zamoczyć w mleku, albo serwatce.
Potrzymajmy wieprzowinę dłużej w winie, a będzie w smaku przypominać dziczyznę.

Tradycyjnie marynowanie miesa to poddawanie działania octu, aby je zakonserwować i przedłużyć trwałość.

Ze spożyciem ocztu trzeba uważać, bo narmierna ilość może powodować anemie, zwłaszcza kobiety w ciąży nie powinny wogóle spożywać potraw wcześniej marynowanych.


         Za pomocą octu marynuje się także grzyby i warzywa. Szynke z kolei marynuje się solą wcierając ją. Do marynowania szynki potrzebna będzie gruba sól, bowiem taką wciera się w mieso o wiele prościej.


Marynata do wieprzowiny:


Pół litra białego wina wytrawnego, marchew, por, cebula, dwie główki czosnku, oregano, kilka ziaren pieprzu.


Marynata do wołowiny:


Szklanka wody (około 200 ml), pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, liść laurowy.

Marynata do baraniny:


Szklanka wody (około 200 ml) pół butelki dobrego piwa, pół szklanki octu winnego, dwa rozdrobnione ząbki czosnku, dwie duże cebule, kilka ziaren pieprzu czarnego, ewentualnie liść laurowy do smaku.





Mięso bardziej kruche




Chcesz aby mięso na grillu było bardziej kruche? Więc pokrój seler, cebulę, pietruszkę, cebulę, por, marchew (ewentualnie trochę czosnku do smaku) dodaj 5 łyżek oliwy i wymieszaj wszystko razem. Następnie obłóż tym mięso i przechowuj je przez około 2 dni.


Szpikowanie słoniną



Pokrój słoninę w cieniutkie paski i zamocz w przyprawach (pieprz, sól, oregano, czosnek). Nakłuj pieczeń nożem i w otwory włóż tak przygotowaną słoninę. Polecane jest szczególnie do mięs chudych, wołowiny i cielęciny, bo poprawia ich smak poprzez częściowe wytapianie się w czasie smażenia. Tłuszcz czyni mięso soczystym poprzesz wnikanie.

 

Marynowanie mięsa jest procesem nie co dłuższym, więc należy go zaplanować wcześniej. Najlepiej jest przestrzegać odpowiednio długiego czasu marynowania mięsa, bo wtedy marynowanie ma sens.

Pisze to w kontekście przyjęć gości czy wspólnego grilla, jeśli wiemy o tym z wyprzedzeniem warto zamarynować mięso wcześniej.

 


Inne przepisy na marynowane mięso  >>>



Dodano: 25-05-2010
Odsłon: 10450
Obecna ocena: 5, głosów: 1
Oceń zasób:
Komentarze
genowefa pigwa(02-09-2011, 15:13:00, IP: 193.67.186.36)
ej do marynowania dodaje sie albo cebule albo pora ma podobne wlasciwoaci maslo maslane
jinaborner@mail15.com(14-01-2012, 22:29:25, IP: 31.184.236.63)
I received 1 st credit loans when I was a teenager and it supported my business very much. Nevertheless, I require the bank loan over again.

Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi
1 a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS acetal ACETYLEN adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka akwedukt aleksander pope aleksandretta alexander pope Androcur anemia anizotropia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka baranina barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion bęben drażetkarski białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu BUDOWA SKORY bunt celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia cholangiografia chorobowość CHOROBY CHRZANU choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca ciecz zwilżająca cis cyrkiel czas marynowania david douglas deceleracja delfiny depresja destylacja diapozytyw drozd szama duroplasty dymarka dyspersja dąb dźwigar egzaltacja ektozon elastomery EP erotyzm etery celulozy Fornir FRANKO fta fumagilina garbniki gastrobamat gęś glediczja glikozydy glony gluteiny Gnomon gołąbek diamentowy granulat parafinowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny influmin jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms karbid karola kaszalot kaszanka katalizator ujemny kiła klasycyzm kompas konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kubanik kubanik mniejszy kulinaria kwinaria laminat LAMINATY laminaty poliestrowe leki libido lignina liść bielunia magnes marynata do mięs marynaty marynowane mieso MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małpy małże metakrylan metylu metka mieso MODZELE morawy mrówki mucilago mycochlorin na czym polega spawanie gazowe napełniacze nehba nelson nerwica niedrożność mechaniczna niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego obniżenie popędu seksualnego u meżczyzn odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy OTOLITY owady ozór wołowy oświecenie państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pchełka pcv pcw pędruś peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pieczenie mięsa pigmenty weglowe pióro piperasol plama plamka plastik plastyfikatory pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliester poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren niskoudarowy polistyren wysokoudarowy polisulfony poliuretan poliwęglan Polska pom poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja produkcja antybiotyków produkcja zniczy przepiórki PS psychologia muzyki psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rak skóry rakurs rehabilitacja religia robinul robuden rozella białolica Rośliny trujące ryby salceson Samolot SAN schab schizofrenia seks seler sex silikon silikony skóra skrobia smalec sok jelitowy SOLANKA spawanie spawanie elektronowe spawanie plazmowe spis treści stabilizatory statyzm stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm synogarlica szabla turecka szczeżuja szczygieł szewska kasza szlamnik szynka szynka litewska teologia termity topola torakotomia tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen walwulotom WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby winniczek wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wykwity pierwotne wyżarzanie normalizujące wątroba wątrobiana wątrobianka włosy YHdAKx yomesan zespół plummer-vinsona Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze ćwiczenia naczyniowe ] ślimak ślimaki świece żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice epoksydowe żywice poliestrowe

. . .