Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog 
Nawigacja
sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 26 441 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Marynowanie mięsa

 

 


Marynowanie mięsa



Marynowanie mięsa nazywa się inaczej bejcowaniem mięsa. Marynuje się mięso z natury twarde takie jak dziczyzna, wołowina, albo o smaku nie zbyt dobrym np. baranina. Za pomocą marynaty można przyrządzić mięso na dziko nie zawsze z dziczyzny.

Marynowanie mięsa to tak naprawdę sposób aromatyzowania mięsa poprzez nacieranie lub przetrzymywanie w odpowiednio zrobionej marynacie. Marynowanie mięsa przedłuża jego trwałość, powoduje aromatyczny smak.

W zasadzie sposobów marynowania mięsa jest tyle ile gustów smakowych.

 


Zobacz inne przepisy na marynowanie mięsa  >>>


Czym jest marynata do mięsa?


Kwaśną zalewą przygotowaną z rozcieńczonego octu spirytusowego lub winnego, serwatki, mleka kwaśnego, słodkiego, jogurtu, wytrawnego wina, a nawet wódki czy spirytusu.
Przed przygotowaniem potrawy z mięsa ze starego zwierzęcia (np.wołowina, baranina) należy je przez kilka dni potrzymać w takiej marynacie.
Wieprzowina i drób nie są, aż tak wymagające i można je tylko na kilka godzin wcześniej zamoczyć w mleku, albo serwatce.
Potrzymajmy wieprzowinę dłużej w winie, a będzie w smaku przypominać dziczyznę.

Tradycyjnie marynowanie miesa to poddawanie działania octu, aby je zakonserwować i przedłużyć trwałość.

Ze spożyciem ocztu trzeba uważać, bo narmierna ilość może powodować anemie, zwłaszcza kobiety w ciąży nie powinny wogóle spożywać potraw wcześniej marynowanych.


         Za pomocą octu marynuje się także grzyby i warzywa. Szynke z kolei marynuje się solą wcierając ją. Do marynowania szynki potrzebna będzie gruba sól, bowiem taką wciera się w mieso o wiele prościej.


Marynata do wieprzowiny:


Pół litra białego wina wytrawnego, marchew, por, cebula, dwie główki czosnku, oregano, kilka ziaren pieprzu.


Marynata do wołowiny:


Szklanka wody (około 200 ml), pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, liść laurowy.

Marynata do baraniny:


Szklanka wody (około 200 ml) pół butelki dobrego piwa, pół szklanki octu winnego, dwa rozdrobnione ząbki czosnku, dwie duże cebule, kilka ziaren pieprzu czarnego, ewentualnie liść laurowy do smaku.





Mięso bardziej kruche




Chcesz aby mięso na grillu było bardziej kruche? Więc pokrój seler, cebulę, pietruszkę, cebulę, por, marchew (ewentualnie trochę czosnku do smaku) dodaj 5 łyżek oliwy i wymieszaj wszystko razem. Następnie obłóż tym mięso i przechowuj je przez około 2 dni.


Szpikowanie słoniną



Pokrój słoninę w cieniutkie paski i zamocz w przyprawach (pieprz, sól, oregano, czosnek). Nakłuj pieczeń nożem i w otwory włóż tak przygotowaną słoninę. Polecane jest szczególnie do mięs chudych, wołowiny i cielęciny, bo poprawia ich smak poprzez częściowe wytapianie się w czasie smażenia. Tłuszcz czyni mięso soczystym poprzesz wnikanie.

 

Marynowanie mięsa jest procesem nie co dłuższym, więc należy go zaplanować wcześniej. Najlepiej jest przestrzegać odpowiednio długiego czasu marynowania mięsa, bo wtedy marynowanie ma sens.

Pisze to w kontekście przyjęć gości czy wspólnego grilla, jeśli wiemy o tym z wyprzedzeniem warto zamarynować mięso wcześniej.

 


Inne przepisy na marynowane mięso  >>>



Dodano: 25-05-2010
Odsłon: 10046
Obecna ocena: 5, głosów: 1
Oceń zasób:
Komentarze
genowefa pigwa(02-09-2011, 15:13:00, IP: 193.67.186.36)
ej do marynowania dodaje sie albo cebule albo pora ma podobne wlasciwoaci maslo maslane
jinaborner@mail15.com(14-01-2012, 22:29:25, IP: 31.184.236.63)
I received 1 st credit loans when I was a teenager and it supported my business very much. Nevertheless, I require the bank loan over again.

Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi
a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka aleksander pope aleksandretta alexander pope Androcur anemia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia chorobowość choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca cis cyrkiel czas marynowania david douglas deceleracja delfiny destylacja diapozytyw drozd szama duroplasty dymarka dyspersja dąb dźwigar egzaltacja ektozon elastomery erotyzm Fornir fumagilina gastrobamat gęś glikozydy glony Gnomon gołąbek diamentowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms kaszalot kaszanka kiła klasycyzm konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kulinaria kwinaria laminat LAMINATY libido marynata do mięs marynaty MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małże MODZELE morawy mrówki mucilago napełniacze nelson nerwica niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy owady ozór wołowy oświecenie państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pcv peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pigmenty weglowe plama plamka plastik pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren wysokoudarowy poliuretan poliwęglan poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja antybiotyków produkcja zniczy PS psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rakurs rehabilitacja religia robinul robuden rozella białolica ryby salceson SAN schizofrenia seks seler sex silikon silikony skrobia smalec SOLANKA spawanie spawanie plazmowe stabilizatory stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm synogarlica szabla turecka szczeżuja szewska kasza szynka teologia topola tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wyżarzanie normalizujące wątrobianka YHdAKx yomesan Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze ] ślimaki świece żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice poliestrowe

..