Strona główna
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog  . 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna



Wyniki głosowania

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 34 000 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Bez rejestracji i logowania po prostu wklej artykuł i prześlij go do nas.

Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany artykuł dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst

              ZOBACZ NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Kandyzowanie i przepis na kandyzowane owoce


Kandyzowanie

 

 

 

 

 

Kandyzowanie-to jeden ze sposobów konserwowania i utrwalania owoców lub pojedynczych części owoców (na przykład skórek owoców cytrusowych), jest to czasochłonny sposób utrwalania i dość skomplikowany. Owoce z kandyzowane lepiej smakują niż świeże. Kandyzowanie polega na kilkukrotnym smażeniu owoców w słodkim syropie, przy czym za każdym następnym smażeniem syrop powinien być słodszy. Najczęściej owoce się kandyzuje, żeby je potem dodać do ciast jako ekskluzywny i wykwintny dodatek.

Kandyzuje się całe owoce jak śliwka, jabłko, ananas, pomarańcza, wiśnie, morele albo kwiaty, żeby wydobyć z nich aromat i użyć jako dodatek do deseru.

 

 

 

 

Przepis na kandyzowane owoce

 

 


Jeśli stosujemy owoce pestkowe to należy najpierw wyjąć pestki

Bierzemy litr wody i dodajemy do niego 1 kilogram cukru, wszystko to razem stawiamy na gazie po czym gotujemy, aż zrobi nam się jednolita konsystencja (rozpuszczenie cukru) i nie będzie widać cukru. Owoce możemy pokroić w kostkę lub w plastry i kładziemy je na durszlaku (sitku), potem zalewamy zagotowanym wcześniej syropem (woda z cukrem). Pozostawiamy owoce na sitku zamoczone w syropie z cukru na jeden dzień. Na następny dzień zdejmujemy z garnka sitko z owocami i odcedzamy (czekamy aż okapie) z sitka syrop. Garnek stawiamy na gaz i jeszcze raz gotujemy syrop, po czym bierzemy drugi garnek ustawiamy na nim sitko z wyjętymi wcześniej owocami i znowu zalewamy wrzącym syropem owoce tak żeby były wszystkie zamoczone w syropie. I znowu zostawiamy to wszystko na jeden dzień. Na następny dzień powtarzamy tą samą czynność. Zalewanie wrzącym syropem (lukrem) z cukru i wody powtarzamy około 3, 4 lub 5 razy w zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć i ile chcemy na to przeznaczyć czasu.

Po zrobieniu wszystkich powtórzeń czynności bierzemy owoce i wkładamy do piekarnika kilka minut w celu lekkiego zapieczenia i wysuszenia, wówczas robią się chrupiące i złociste. Temperatura suszenia i lekkiego zapiekania kandyzowanych owoców to około 140-150°C lub niższa. Można zastosować najniższą temperaturę jaka jest dostępna w piekarniku

 

 

 

Drugi przepis na kandyzowane owoce


Kilogram cukru i litr wody, ale jeśli nie chcesz tyle robić możesz zrobić mniej, bo na każde 100 mililitrów wody zastosuj 100 gram cukru. Do litra wody i kilograma cukru zastosuj kilogram lub 1,2 kilograma owoców. Owoce pokroić w palstry lub w kostkę, można w tych większych zrobić dziurki.

Wziąć 1/3 cukru i wsypać do litra wody. podgrzać, aż do rozpuszczenia po czym zagotować przez kilka minut. Owce włożyć do garnka i zalać syropem z cukru, trzymać przez dobę owoce w syropie.

Dzień potem odcedzić owoce i do syropu wcześnie przyrządzonego dodać około 50-70 gram cukru, tak jak poprzednio doprowadzić do rozpuszczenia cukru poprzez podgrzewanie na wolnym ogniu i zagotować przez kilka minut. Znowu zalać owoce syropem z cukru i odstawić na dobę. Przez trzy, cztery dni powtarzamy czynność dosypując około 50-70 gram cukru, a na sam koniec dosypujemy cały cukier jaki nam został do tej pory z całego kilograma.

Tak jak w poprzednim przypadku wyjmujemy owoce i odcedzamy syrop po czym dajemy do piekarnika, żeby wyschły w najniższej dostępnej temperaturze.

 


 



 

 

 

 



admin, 05-01-2011, odsłon: 13885

Komentarze
AW83
26-10-2012, 09:51:13
Pierwszy raz bede kandyzować owoce ale mając już przepis zabieram sie do pracy,nie jest to trudne;)
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

tagi
1 a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS acetal ACETYLEN adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka akrydyna aleksander pope aleksandretta alexander pope amadyna wspaniała Androcur anemia anizotropia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion bęben drażetkarski białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu BUDOWA SKORY bunt celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia chipsy cholangiografia chorobowość CHOROBY CHRZANU choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca ciecz zwilżająca cis cyrkiel czas marynowania dąb david douglas deceleracja delfiny depresja destylacja diapozytyw drozd szama drożdże duroplasty dymarka dyspersja dźwigar egzaltacja ektozon elastomery emulsyjny EP erotyzm etery celulozy Fornir FRANKO fta fumagilina gamametox pylisty garbniki gastrobamat gęś glediczja glikozydy glony gluteiny Gnomon gołąbek diamentowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny influmin jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms karbid karola kaszalot kaszanka kiła klasycyzm kompas konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kubanik kubanik mniejszy kulinaria kwinaria laminat LAMINATY laminaty poliestrowe leki libido lignina liść bielunia Marian Smoluchowski marynata do mięs marynaty marynowane mieso MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małpy małże metka mieso modrak MODZELE morawy mrówki mucilago mycochlorin napełniacze nehba nelson nerwica niedrożność mechaniczna niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego obniżenie popędu seksualnego u meżczyzn odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy oświecenie OTOLITY owady ozór wołowy państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pchełka pcv pcw pędruś peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pigmenty weglowe piperasol plama plamka plastik plastyfikatory pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliester poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren niskoudarowy polistyren wysokoudarowy polisulfony poliuretan poliwęglan Polska pom poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja antybiotyków produkcja zniczy przepiórki PS psychologia muzyki psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rak skóry rakurs rehabilitacja religia robinul robuden Rośliny trujące rozella białolica ryby salceson SAN schab schizofrenia seks seler sex silikon silikony skóra skrobia ślimak ślimaki smalec sok jelitowy SOLANKA spalanie zupełne spawanie spawanie elektronowe spawanie plazmowe spis treści stabilizatory statyzm stałe paliwo rakietowe stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm świece synogarlica szabla turecka szczeżuja szczygieł szewska kasza szlamnik szynka szynka litewska teologia termity topola torakotomia triady tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen walwulotom wątroba wątrobiana wątrobianka WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby wikłacz ognisty winniczek wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wykwity pierwotne wyżarzanie normalizujące włosy YHdAKx yomesan zespół plummer-vinsona Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice epoksydowe żywice poliestrowe ]

monitoring pozycji

. . .